Nødsamband på St. Vincent på grunn av vulkan-utbrudd

Bilde av utbrudd fra vulkanen «La Soufriere» på St. Vincent den 23. januar 2010 (foto: Wayne Fenton, Associated Press), funnet på internett.

NRRLs HF Traffic Manager LA4LN melder fra ARRL Letter datert 15. april 2021:

Den mest aktive vulkanen i Karibien er på øya St. Vincent, og heter «La Soufriere», som betyr «svovel-utsenderen». Den hadde et utbrudd i 1902, da den drepte ca. 1600 mennesker. Den hadde flere utbrudd på nitten-hundre-tallet, og de 3 siste utbrudd har vært i 1979, i 2010, og altså nå i 2021 med start den 9. april. Asken fra det eksplosive vulkan-utbruddet stiger helt opp til en høyde på 6 tusen meter, og asken faller også ned på nabo-øyene omkring St. Vincent: Øyene Barbados, Dominica, St. Lucia og Grenada.

Da J8/LA4LN opererte amatørradio fra St. Vincent i 1995, var det ikke noe vulkanutbrudd der. Det er 19 aktive vulkaner i Karibien, spredd på 11 forskjellige øyer.

Radioamatører på St. Vincent deltar i et lokalt nødsamband på 2 meter FM via repeatere. Men de har også et HF-nød-samband på blant annet 7,188 og 7,162 MHz. Vennligst ikke forstyrr nød-sambandet på disse frekvensene.