WinLink-nytt

NRRL’s fagleder WinLink LA7UM, Finn, melder:

1: Effektiv bruk av WinLink-systemet drar nytte av å bruke relevant såkalt «Service Code».
I utgangspunktet er den for alle satt til PUBLIC i WinLink Express Settings.
Her kan vi med fordel etter PUBLIC føye til service-koden SVALBARD, adskilt av et mellomrom.
Tilsvarende bruk av egne nasjonale service-koder gjøres i flere andre europeiske land.

Da får vi frem mange flere kanaler, blant annet «Wide-kanaler», som inneholder PACTOR 3 og VARA 2300. Hastigheten går da normalt drastisk opp. Også de som kjører den robuste, men langsomme, gratis test-versjonen av VARA, vil få en ren dobling av hastigheten i «Wide». [Hvis noen lurer på hva navnet «VARA» står for, står det på internett: «VARA does not stand for anything»].

Men vær klar over, at et test-begrenset godt «VARA Narrow»-signal får ca. 8 til 10 ganger så rask overføring av lange E-poster, ved å betale den tross alt billige lisensen på 69 amerikanske dollar. Sammenlign det med prisen på et nytt eller brukt modem for PACTOR 3 eller PACTOR 4.

2: Dersom en link brytes, av en eller annen grunn, kan man bare koble seg opp én gang til mot hvilken som helst «Radio Message Server», RMS. Da fortsetter man der man slapp. Dette finner den sentrale serveren «Common Message Server», CMS, ut av.